Milk is perfect diet pregnancy | What is the best diet for pregnant women

 🌟 Diet in pregnancy 🌟


Milk!

Milk provides calcium. Calcium strengthens bones. Pregnant women should consume more milk and milk products, especially at night while sleeping.


The use of wheat and wheat flour!

During pregnancy, fiber foods such as wheat and wheat products are good for digestion and relieve constipation.


Eat more vegetables and fruits!

Vegetables and fruits are the main source of vitamins for the body, so eat more fruits and vegetables.


Oil!

Avoid eating spicy and fried foods during pregnancy.


* Proper use of meat!*

Meat provides the body with protein, which is very important for your baby's growth. Make meat your diet at the right time.


Foods to avoid:

Avoid eating celery during pregnancy. It contains a lot of vitamin A. Modern scientific research has proven that too much vitamin A affects the structure of the baby's body organs.


Proper use of salt!

Consume as little salt as possible during pregnancy. Salt causes inflammation and increases blood pressure.


Excessive use of water!

Drinking plenty of water during pregnancy is very important. You should drink about eight glasses or more than eight glasses of water a day. Water is a laxative.


Avoid from coffee!

Pregnant women should avoid drinking coffee. Coffee consumption increases the risk of miscarriage. Coffee should be especially avoided in the first twelve weeks of pregnancy as the baby's development is very critical.


 Avoid peanuts during pregnancy!

Avoid peanuts during pregnancy and while breastfeeding, especially families with a history of allergies should keep their children away from peanuts for at least three years because peanuts and their derivatives The sooner a child develops a relationship with manufactured goods, the greater the chance of an allergy.

Recite Durood Pak frequently


Urdu Translation

🌟 حمل  میں خوراک🌟 


  دودھ! 

 دودھ کیلشیم فراہم کرتا ہے۔ کیلشیم ہڈیوں کو مضبوط بناتا ہے۔ حاملہ خواتین کو دودھ اور دودھ سے بنی ہوئی چیزیں زیادہ کھانی چاہیئں، خاص طور پر رات کو سوتے وقت دودھ ضرور پینا چاہیئے۔ 

  گندم اور گندم سے بنی غزاؤں کا استعمال! 

 حمل کے دوران میں ریشہ دار غذائیں مثلاً گندم اور گندم سے بنی ہوئی چیزیں ہاضمے کے لیے مفید اور قبض کشا ہے۔ 

  سبزیاں اور پھلوں کا زیادہ استعمال! 

 سبزیاں اور پھل جسم کو وٹامن پہنچانے کا اہم ذریعہ ہیں،اس لیے زیادہ سے زیادہ پھل اور سبزیاں کھائیے۔ 

 تیل! 

 حمل کے دوران میں زیادہ تیل مرچ مسالے والی اور تلی ہوئی اشیاء کھانے سے پرہیز کریں۔ 

 *  گوشت کا صحیح استعمال!* 

 گوشت جسم کو پروٹین فراہم کرتا ہے جو آپ کے بچے کی نشوونما کے لیے نہایت اہم ہے۔ مناسب وقت پر گوشت کو بھی اپنی غذا بنائیں۔

 پرہیز رکھنے والی غذائیں: 

 حمل کے دوران میں کلیجی کھانے سے پرہیز کریں۔ اس میں بہت زیادہ وٹامن A ہوتا ہے۔ جدید سائنسی تحقیق نے ثابت کیا ہے کہ بہت زیادہ وٹامن A بچے کے جسمانی اعضاء کی بناوٹ کو متاثر کرتا ہے۔ 

  نمک کا مناسب استعمال! 

 حمل کے دوران میں جتنا ممکن ہو کم نمک استعمال کریں۔ نمک سوجن کا باعث بنتا اور بلڈ پریشر میں اضافہ کرتا ہے۔ 

  پانی کا زیادہ استعمال! 

 حمل کے دوران میں زیادہ سے زیادہ پانی پینا بہت اہم ہے۔آپ کو دن میں تقریباً آٹھ گلاس یا آٹھ گلاس سے زیادہ پانی ضرور پینا چاہیئے۔پانی قبض کشا ہے۔ 

  کافی! 

 حاملہ خواتین کو کافیCofee پینے سے اجتناب کرنا چاہیئے۔ کافی کا استعمال اسقاط حمل یعنی حمل کو ختم کرنے کے خطرے کو بڑھا دیتا ہے۔ حمل کے ابتدائی بارہ ہفتوں میں چونکہ بچے کی نشوونما کا دور بہت نازک ہوتا ہے،اس لیے کافی سے خاص طور پر اجتناب کرنا چاہیئے۔ 

  مونگ پھلی کا حمل کے دوران پرہیز! 

 دوران حمل اور بچے کو دودھ پلانے کے دوران میں مونگ پھلی سے پرہیز کریں،خصوصاً جن خاندانوں میں الرجی کا مسئلہ چلا آ رہا ہو وہ اپنے بچوں کو کم از کم تین برس تک مونگ پھلی *سے دور رکھیں کیونکہ مونگ پھلی اور اس سے تیار کردہ اشیاء سے بچے کا تعلق جتنا جلد پیدا ہو گا،الرجی کا امکان اتنا ہی بڑھے گا۔

کثرت سے درود پاک پڑھیں 

Comments

Popular posts from this blog

Important Information about body cells and food groups

How to cure and clean colon of the Body for good Health